Hurda metal ve hurda geri dönüşüm sektörleri hem Türkiye’de, hem de dünyada günden güne daha önemli hâle geliyor. Buna rağmen sektöre uzak olan birçok kişi geri dönüşümün faydaları konusunda yeteri kadar bilgi ve bilinç sahibi değil. Geri dönüşüm, maliyet azaltma, sınırlı kaynakların verimli yönetimi ve düzenli depolama alanlarının kullanımı hedeflerine erişmek için hem toplumumuz, hem de sanayi için giderek önemini arttırıyor. Peki geri dönüşüm neden önemli? Metal geri dönüşümün faydaları nedir?

Geri Dönüşüm Neden Önemli?

Aslında kağıt, plastik ve cam şişelerin geri dönüşüme sokulduğunu bilmeyen yok. Fakat birçok insan metal – demir hurdalarının geri dönüşümü hakkında yeteri kadar bilgi sahibi değil. Metal geri dönüşümü çevre kirliliğini azalttığı gibi, aynı zamanda kaynakların verimli kullanımını sağlıyor. Bir diğer faydası ise geri dönüşüm sayesinde depolama alanlarına giden atıklar azalıyor ve yeni madencilik çalışmalarının önüne geçerek doğanın zarar görmesini engelliyor.

Bu bakımdan hurda geri dönüşüm tesislerini zengin, yer üstü madenler gibi görebiliriz. Hurda metal bir atık ya da çöp değildir. Dahası, eski otomobiller, cihazlar, binalar, köprüler, gemiler, uçaklar ve daha fazlasından meydana gelen, sürekli bir kaynaktır. Hatta öyle ki, belki de en değerli kaynaklarımızdan biri diyebiliriz. Çünkü yeniden eritilebilir, sayısız kez yeni ürünlere dönüşebilir. Bu yüzden hurda demir için asla tükenmeyecek bir kaynak tanımını da kullanabiliriz.

Geri Dönüşümün Çevreye Faydaları

Metal geri dönüşümü, sera gazı emisyonunu azaltır ve bakir cevherden metal yapımına göre çok daha az enerji kullanır. Bu sayede doğal kaynaklar da korunmuş olur. Yeni metal ve demir üretimi, geri dönüşme sokulmuş metale göre çok daha fazla sera gazı emisyonu salgılamaktadır.

Bu bahsettiğimiz emisyonlar da iklim değişikliklerine yol açabildiği gibi, şehirlerde de hava kirliliğine neden olur. Dolayısıyla hem size, hem de bölgede yaşayan diğer insanlara potansiyel bir tehdittir. Hurda Geri Dönüşüm Endüstrileri Enstitüsü (ISRI)’ne göre metal geri dönüşümü sayesinde sera gazı emisyonları yüzlerce milyon ton azaltılıyor.

Ayrıca Ulusal Sağlık Enstitüsü’ne göre bakir metal cevheri kullanmak yerine hurda metal kullanmak yüzde 97 daha az maden atığı üretiyor ve yüzde 40 daha az su kaynakları kullanılıyor.

Geri Dönüşüm ve Enerji Tasarrufu

Çeşitli metallerin geri dönüşümüyle madenden çıkarılan cevherleri kıyasladığımızda tasarruf edilen enerji miktarları şu şekildedir:

– Alüminyumda yüzde 92 enerji tasarrufu

– Bakırda yüzde 90 enerji tasarrufu

– Çelikte yüzde 56 enerji tasarrufu

ABD Çevreyi Koruma Kurumu’na göre tek bir alüminyum içecek şişesini geri dönüştürmek, 60 watt gücündeki bir lambayı 4 saatten fazla kullanmaya yetecek kadar enerji tasarrufu sağlıyor.

Geri Dönüşümün Ekonomik Faydaları

Verilere göre metalin geri dönüşümü, bunları çöp ve depolama alanlarına göndermekten çok daha fazla iş imkanı yaratıyor. Geri dönüşüm endüstrisi dünya çapında yüzlerce milyar dolarlık bir kapasiteye sahipken, aynı zamanda milyonlarca insan için de iş sahası olmayı sürdürüyor.