Çin’in yeni yıl içinde hurda demir, çelik piyasasına dönüşünün muhtemel etkileri hakkında oldukça fazla söylenti çıktı, analistler tarafından yorumlar yapıldı. Hurda fiyatları artacak mı konusu merak edilirken, 2021’de hurda demir ve çelik sektöründe ilgi çekici gelişmeler yaşanabilir.

2019 yılında Çin hükümetindeki yetkililer, hurda demir ithalatını resmen yasaklamıştı. Bunun sebebi o dönemde ülkede pek çok demirin atığa ayrılmasıydı fakat 2021 yılında farklı bir senaryo yaşanabilir. 2021 yılının ilk çeyreğinde, muhtemelen Çin tarafından hurda demir ithalatı yasağı kaldırılacak ve geri dönüştürülebilir bir kaynak olarak kullanılacak. İthalat yasağının kalkması, elbette hurda demir fiyatlarını da etkileyecek.

Çelik Hurda İthalatında Düşüş

S&P Global Platts’e göre Çin, 2020 yılı sonu itibariyle 184 milyon ton elektrik ark ocağı (EAO) çelik üretim kapasitesine sahip. Ayrıca, ülke 2021 yılı sonunda da muhtemelen bu rakamı 197 milyon tona kadar yükseltecek.

2019 yılına baktığımızda, o sene 175 milyon tonluk bir üretim yapılmıştı. Fakat bunun başlıca sebebi, o dönemde yasak nedeniyle sadece 180 bin ton hurda demir ithalatı yapılmasıydı. Yurt içi çelik hurda üretimi 2019 yılında 240 milyon tonluk bir artış yaşamıştı.

Normalde ithalat, yurt içi fiyatların dünya fiyatları üzerinden yapılan prim arbitrajına göre yükselip düşüyor. İthalat yasağı gevşetilirse, ülkenin önemli miktarda hurda ithal etmesi ihtimali üzerinde duruluyor.

Hurda fiyatları büyük ihtimalle artış gösterecek.

Hurda Fiyatları 2021 Yılında Ne Olacak?

Çin, esasen deniz yoluyla taşınan demir cevheri için küresel fiyatları belirleyen ülke konumunda. Asya çelik hurda piyasası üzerinde de benzer bir etkiye sahip.

Karşılaştırıldığında, dünyanın en büyük tek çelik hurda ihracatçısı olan ABD, 2019 yılında 18 milyon tonluk bir hurda ihtacatı gerçekleştirdi. Bu rakam son 4 yıl içinde arttı. Hurdanın çoğu da Türkiye’ye gitti. Tesadüfen, Türkiye de 2019 yılında 18.857 milyon ton hurda ithal etti. Bu da önümüzdeki yılın potansiyel Çin ithalat rakamına denk geliyor.

Peki, bu piyasayı hareket ettirmek ve küresel çelik hurda fiyatlarını yükseltmek için yeterli olacak mı? Aslında merak edilen soruyu soralım, hurda demir fiyatları artar mı? Evet, neredeyse kesin olarak!

Ancak, yükselen fiyatların Çin yerel hurda fiyatlarına yönelik arbitraj penceresini kapatabileceği yönünde de ihtimaller var. Artan küresel hurda fiyatları, yerel çelik hurda fiyatlarına yakın olursa, Çin bu sebeple ithalattan kaçınabilir. Tabii 2021 yılında ciddi bir çelik üretimi planlanıyor ve yerel hurda üreticileri de ülkede bu talebi karşılamakta zorlanabilir. Çünkü geri dönüşümcülerin, mevcut hurda işleme yüzdelerini bu yıl yüzde 14-16 seviyesinden, yüzde 20-30’a kadar yükseltmesi bekleniyor. Bu da potansiyel olarak hurda demir piyasasına daha fazla baskı getirebilir.

Kısacası, önümüzdeki yıl küresel hurda piyasasının yukarı çıkmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Çin’in hurda ithalatına dönüşü de, büyük ihtimalle 2021’de fiyatlar üzerinde destekleyici bir etki yaratacak. Bakalım demir fiyatları tüm bunlardan nasıl etkilenecek?