Bakır türleri nelerdir?” sorusu oldukça yaygındır. Çünkü bakır, mekanik ve yapısal özellikleri sayesinde tüm dünyada kullanılan ticari bir metaldir. Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız çoğu eşya, içinde bakır bulundurur. Bu yazıda, bakır çeşitlerini basitçe açıklayacağız. Bakır, mükemmel bir ısı ve elektrik iletkenidir. Bir maden türü olarak bakır, sünekliği ve dövülebilirliği sayesinde kolayca işlenebilir. Bu sebeple de imal edilebildiği için korozyona karşı oldukça dayanıklıdır. Gelin bakır türleri ve bakır fiyatları konusuna daha detaylı bir bakış atalım.

bakır çeşitleri nelerdir

Bakır türleri, bakırın saflık seviyelerine göre ayrılır. Saflık miktarı, bakırın elektrik ve ısı iletkenliği ile birlikte işlenilebilirliğini de etkilemektedir. Bakır; hangi alanda kullanılacaksa o alana uygun özellikler kazanabilmesi için, istenilen saflık seviyesinde olacak şekilde rafine edilir. Ticari olarak temin edilebilen farklı saflıktaki bakır türlerini ve bakır fiyatlarını açıklayalım.

Saf Bakır Türleri

Ticari olarak satılan saf bakır türleri, %99.3 oranında saftırlar. Saf bakır çeşitleri son derece yumuşak ve sünektir. Genelde saf bakır çeşitlerine, sertliklerini artırmak için başka elementler de eklenir. Seyreltilmiş bakır türlerine eklenen alaşımların ve katkı maddelerinin miktarı ve türü, elde edilmek istenen saflık miktarına göre değişir. Bu bakırlar C10100’den C13000’e kadar olan UNS numaraları ile sınıflandırılırlar.

saf bakır çeşitleri

Oksijensiz Bakır Türleri

Oksijensiz bakır çeşitleri, mevcut olan en saf bakırlardır. Oksijensiz bakır çeşitleri minimum %99.99 saflıktadırlar. Oksijensiz bakır çeşitlerinin uçucu safsızlığı minimum seviyededir. Oksijensiz bakır çeşitleri; atmosferde düşük hidrojen ve oksitleyici olmayan koşullar barındığından, birinci kalite katot bakırın grafit granül havuzuna yerleştirilmesiyle üretilir. Oksijensiz bakır çeşitleri oldukça iletkendir. Oksijensiz bakırlar, elektrik motorlarındaki bobinler gibi yüksek ısıya maruz kalacak yerlerde kullanılır. Oksijensiz bakırların UNS numaraları, C10100’den C10200’e kadar sıralanır.

oksijensiz bakır türleri

Elektrolitik Bakır Türleri

Elektrolitik tok bakır türleri, elektroliz kullanılarak rafine edilen bakırlardan üretilir. Bu süreç, bakır parçalarının bir çözeltiye yerleştirildikten sonra çözeltiye elektrik verilmesiyle gerçekleşir. Bu sayede bakır saflaştırılır. Elektrolitik bakır çeşitleri, 50 ppm’den az bir safsızlık oranına sahiptir. Elektrolitik bakır çeşitleri, yüksek iletkenliğe ve sünekliğe sahip oldukları için Uluslararası Klas Kuruluşları Birliği’ne göre %100’den %101’e kadar elektriği iletebilme özelliğine sahiptir. Elektrolitik bakır çeşitleri genelde kablolar, sargılar ve teller gibi elektrik alanında kullanılır. Bunun yanı sıra sıcak ve soğuk işlemlerle de işlenebilir. Elektrolitik bakır çeşitlerinin UNS numarası C11000’dir.

elektrolitik bakır türleri

Talaşlı İmalat Bakırı

Talaşlı imalat bakırları, içlerinde sülfür ve tellür içerir. Bu elementler, bakırın daha işlenebilir olmasını sağlar. Elementlerin yaklaşık %0.5’i eklenir. Talaşlı imalat bakırları; gazaltı kaynak nozullarında, elektrik bileşenlerinde, havya uçlarında ve torçlarda kullanılır. İçinde sülfür bulunduran talaşlı imalat bakırlarının UNS numaraları C14700’dür. İçinde tellür bulunduran talaşlı imalat bakırlarının UNS numaraları ise C14500’dür.

talaşlı imalat bakırı

Farklı bakır çeşitlerini anlamak, işinize en çok yarayacak doğru bakır türünü seçmeniz için oldukça önemlidir. Doğru bakır türünü seçmek, sizin için en az masraflı ve en çok verimli yol olacaktır.

Bakır fiyatları hakkında bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz: info@kalkangeridonusum.com – 0532 454 70 14